Plan & realisatie
Ons plan bestaat uit 3 fasen:
FASE 1: t/m 1 juli 2021 | ✅ afgerond & behaald
Ontwerpfase & financiering
In deze fase halen we het eerste deel van het budget op: €19.000. Hiermee verzekeren we ons dat we door kunnen gaan met het voorbereiden van de werkzaamheden. Hiermee kunnen we samen met een bedrijf de ontwerpen gaan finaliseren en de realisatie gaan organiseren. Daarnaast zijn we druk met tal van werkzaamheden: schrijven projectplan, communicatie, het regelen van vergunningen, aanvragen offertes, fondsenwerving, organiseren crowdfunding & sponsordonaties en natuurlijk het enthousiasmeren en betrekken van de kinderen uit Mook.
FASE 2: 1 juli 2021 t/m 31 dec. 2022 | ✅ De Mortel afgerond | ⌛ Realisatie Cuijksesteeg
Bouwfase & financiering
In deze fase halen we het tweede deel van het budget op. Crowdfunding & sponsoring blijven doorlopen d.m.v. acties met o.a. de kinderen uit Mook en de fondsenaanvragen worden afgerond. Het totale budget wat we nastreven is €70.000-90.000.
Speelgelegenheden de Mortel:
Status: afgerond. Opening is geweest juni 2022
Speelgelegenheden Cuijksesteeg:
Status: in realisatie.
Vergunningen zijn afgegeven. Budget is toereikend voor het allergrootste deel van de speeltuin. Ontwerp is gemaakt. Toestellen zijn geselecteerd. Momenteel wordt de planning gemaakt voor grondwerkzaamheden en plaatsing van toestellen.
Speelgelegenheden Pr. Bernardstraat:
Status: voorbereiding (o.a. ontwerp, selectie speeltoestellen)
FASE 3: na realisatie
Uitbreiding & onderhoud
Na de realisatie van de speeltuinen blijven we niet stilzitten. De bestaande speeltuinen kunnen worden uitgebreid en moeten worden onderhouden. Ook op andere locaties in Mook zijn er mogelijkheden om kinderen natuurlijke speelgelegenheden te bieden.
Veiligheid en toegankelijkheid
Qua veiligheid voldoen de toestellen aan de Warenwetbesluit attractie- en speeltuinen en wordt tevens gecertificeerd geleverd (toestellen op basis van NEN-EN1176 norm en eventuele valdempende ondergronden voldoen aan NEN-EN1177 norm).
De natuurspeeltuinen dienen vrij toegankelijk, bespeelbaar en veilig te zijn voor kinderen met én zonder handicap. Ook een natuurspeeltuin kan rekening houden met toegankelijkheid en bespeelbaarheid voor kinderen met een beperking. Het VSBfonds en NSGK (de Nederlandse Stichting van het Gehandicapte Kind) maakten een onderzoek mogelijk naar toegankelijk spelen in natuurspeeltuinen. Het onderzoek is uitgevoerd door Bureau Fonkel en vastgelegd in het ‘Rapport natuurlijk en toegankelijk spelen’. Deze richtlijn is gebruikt bij het ontwerpen van de natuurspeeltuinen. In onze speeltuin is iedereen 100% welkom, is ±70% van de speeltoestellen te bereiken voor iedereen en zullen de speeltoestellen voor ±50% geschikt zijn voor kinderen met een beperking, bijvoorbeeld:
- Terrein is goed bereikbaar en begaanbaar. O.a. Halfverharding op de hoofdpaden zorgt ervoor dat het overgrote deel van de speeltuinen te bereiken is voor iedereen, terwijl zijpaden van (gemaaid) gras voldoende natuurlijke uitdaging biedt voor kinderen.
- Vogelnestschommel is toegankelijk en te gebruiken voor minder validen
- Spinner Bowl is bereikbaar en geschikt voor minder validen
- Balansparcours open van structuur en door iedereen te gebruiken (ieder op zijn eigen niveau)
- Klimtoestellen zijn goed bereikbaar en door iedereen te gebruiken (ieder op zijn eigen niveau)
- Crossbaantje ook goed toegankelijk door een harde grond ondergrond. De moeilijkheidsgraad is niet te hoog.
- Zand & waterspeeltuin toegankelijk voor iedereen, bevordert samen spelen
- Stimuleer de zintuingen: blotevoetenpad / zintuigen speelelement (voel + hoor)
- Speelaanleidingen zoals keien, heuvels en verdiepingen in het landschap
- Thematisering (zoek munten) kan op afstand worden gedaan.